In de Stentor van 21 september staat een uitgebreid artikel over fraude. Met name fraude via datingsites komt aan de orde. Wie die krant heeft, lezen. Verplichte kost.
Recent wilde ik mijn abonnement op Lexa opzeggen. Dat lukte technisch niet. Ik wilde ook mijn profiel verwijderen. Als ik dat had aangeklikt stond de verlenging van mijn betaling weer op automatisch. En zo draaide ik rond in een cirkel. Uiteindelijk gezocht en gezocht om Lexa een bericht te kunnen sturen. Gevonden. De dames / heren flink de wacht aangezegd dat als er nog een betaling na de dag van schrijven van mijn mail zou plaats hebben ik aangifte zou gaan doen bij de politie....
Het hielp. De helpdesk heeft zelf handmatig mijn abonnement uitgeschakeld. Men zou de technische mensen informeren over het euvel...
Dank je de koekoek. In andere recensies is al aangegeven dat er problemen zijn met het stopzetten van het abonnement. En ik zal niet de eerste en ook niet de laatste zijn die daar problemen mee heeft.
Lexa had alle tijd om in recensies te duiken, om te kijken of men de klanten / abonnees tegemoet kon komen door klachten zelf weg te nemen.
Maar al die abonnees die af willen van Lexa c.q. Meetic, en die het niet lukt dat op tijd te doen, brengen een hoop geld op.
Reken maar uit. 1.000 abonnees op maandbasis die te laat zijn is 1.000 x 25 Euro (gemiddeld).
De voorwaarden van Lexa. Het bedrijf is niet verplicht om de identiteit van de profielen op de site te controleren op juistheid. Met andere woorden, al klopt er geen hout van, Lexa laat het gewoon gebeuren.
Het kan ook anders. Lexa kan ook de eis stellen dat alleen personen met een geregistreerde bankrekening (waarbij de identiteit ter plekke wordt gecontroleerd) een profiel aan mogen maken. Lexa vraagt dan de maker om een Eurocent over te maken op een afgesproken rekening. Kan die persoon dan aangeven op welke datum dat bedrag is bijgeboekt (via een mailtje simpel te doen, PayPal en anderen doen dat ook), pas dan kan een profiel worden aangemaakt.
Uiteraard doet Lexa dat niet. Want al die valse profielen met bijpassende mooie foto's van jonge dames die het liefst een oudere, rijpere man zoeken, weghalen betekent minder verleiding voor de onnozele en naïeve aspirant abonnees.
Lexa overtreedt m.i. ook de wet. Elke website dient een kantooradres te vermelden waar het bedrijf gevestigd is. Lexa doet ons geloven dat er een Nederlandse tak van het bedrijf bestaat. Dan dient dat kantooradres op de eerste pagina te staan die in beeld komt...
Valse profielen. Het artikel over fraude in de Stentor bevestigt nogmaals het misbruik van datingsites. Niet door eenlingen, maar door bendes. Jouw profiel wordt bekeken op inhoud en men praat je volledig naar de mond. Alles wat je wenst, daar wil de dame (of in geval je een vrouw bent) de man aan toegemoet komen.
De criminelen willen het liefst nog dezelfde dag naar je toe komen om je te ontmoeten... Als JIJ het ticket betaalt, het paspoort, onbetaalde dokterskosten, achterstallige verzekeringen e.d.
De enige manier om dit misbruik af te remmen, een halt toe te roepen is ingrijpen door de overheid in Europa en elders. Afsluiten van de websites indien die geen controlesysteem inbakken waarmee 100% aantoonbaar een echt en bestaand iemand op zo'n site komt.
Maar daar zullen de bazen van datingsites niet gelukkig mee zijn. en ze zullen alles doen zo'n maatregel tegen te houden.
Hoe kun je controleren of iemand echt is? De foto hoort bij de naam c.q. het profiel?
Een hulp is het als iemand een Facebookpagina heeft. En dan moet die persoon daarop een geschiedenis hebben die al een tijdje duurt...
Want ook de criminelen zullen vlot weten dat het hebben van zo'n Facebookpagina hen weer van dienste kan zijn. Om je te doen geloven dat ze echt zijn... Twintig van die profielen maken, elkaar berichtjes sturen, en het stukje levenshistorie is zo gemaakt.
Wat blijft over? Blijkbaar niet de datingsites. Daar zul je nooit precies weten of iemand echt is tot je die persoon in het echt ontmoet.
Veiliger is het om dan een bemiddelingsbureau te gebruiken dat de achtergrond van de klanten controleert. Het kost iets meer, maar de risico's zijn een stuk kleiner. Een jaartje op Lexa of Meetic met een of twee ontmoetingen die slecht uitpakken kosten je met reisgeld e.d. meegeteld ook vlot een klein kapitaal.
Dus datingsites... Geloven doe je in de kerk maar... Als je op datingsites zit wees op je hoede voor de meest smerige en ondenkbare trucjes.
Ben je technisch? Probeer dan je gesprekspartner te verleiden tot het bekijken van jouw website... Bouw daar een tellertje in die ook aangeeft wat het IP-adres is van de persoon met wie je chat.
Grote kans dat die persoon in Nigeria of Ghana zit, of ergens in Rusland, Litouwen en dergelijke landen...
Sterke punten
Misleiden, verleiden... om abonnee te worden. Ook sterk de techniek die is ingebakken om het bijna onmogelijk te maken op tijd je abonnement stil te zetten.
Zwakke punten
Geen controle op echtheid van de profielen. Nieuwe leden zijn lang niet altijd nieuw, maar zitten mogelijk al jaren als lokkertjes in het bestand (en zijn waarchijnlijk weinig of nooit actief op de site).